Ugrás a tartalomra

MKSZ II. Online Workshop - Kerekasztal beszélgetés az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről

Online kerekastal fotóAz egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény kapcsán megtartott szakértői kerekasztal beszélgetés során Dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke hangsúlyozta: a jelenlegi, számos, a járványhelyzetből és az új jogszabályokból fakadó bizonytalanság miatt kiemelten fontos szerep hárul a főigazgatókra, akiknek a feladata a dolgozók biztonságérzetének fenntartása, illetve az átvezénylések okozta munkaerő problémák megoldása, valamint a betegbiztonság fenntartása.

Dr. Velkey György alelnök, a Bethesda Kórház főigazgatója hozzátette: A legnagyobb izgalmat a rezidensek körében tapasztalják. Az elmúlt évek kormányzati intézkedései nagyon pozitív változásokat hoztak, érezhetően több rezidens maradt itthon, mint korábban. Most a számukra nem átlátható és megbízható a rendszer, és nem akarják magukat bizonytalanságnak kitenni.

„Magyarországon februárban csaknem 6000-rel volt kevesebb szakdolgozó a kórházakban, mint amennyire szükség lett volna. A szakdolgozók sem látnak tisztán abban, hogy mi lesz, ha megszűnik a közalkalmazotti viszony, és szeretnének jól dönteni abban, hogy maradjanak-e hosszabb távon az állami ellátásban.” – hangsúlyozta Mészáros Magdolna, a Békés Megyei Központi Kórház ápolási igazgatója. A jogszabály első tapasztalatait értékelve

Dr. Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója azt emelte ki, hogy jelenleg a többszörös jogviszony tudja fenntartani az orvosok és a szakdolgozók státuszát. Már megindult a kiáramlás azokról a szakterületekről, ahol kevés az orvos, ápoló.

A beszélgetést teljes terjedelmében ide kattintva tekintheti meg.